Táncoló Egyetem

Nyomtatóbarát változatPDF változat

A Táncoló Egyetem a Pécsi Tudományegyetem egyedülálló kezdeményezése a hazai felsőoktatásban, mely 2000 óta töretlen népszerűségnek örvend.

PTE Táncoló Egyetem logoKiváló találkozási lehetőség könnyed, vidám légkörben a különböző karok hallgatóinak és dolgozóinak, valamint az egyetemi és a városi polgároknak, testmozgás és szórakozás egyben, de kreditért és testnevelés kurzusként is teljesíthetők az órák, sőt Pécs mellett a szekszárdi KPVK-n is sor került egy tánckurzus bevezetésére.

A kínálati paletta igen széles, a táncok klasszikus, népi és modern stílusain túl különböző egyéb mozgáskurzusokat is felvonultat, hogy a lehető legtöbbféle érdeklődést tudja kiszolgálni. 2000 óta több, mint 50-féle tánc- és mozgásformával ismerkedhettek meg a résztvevők.

A program igen pozitív megítélése jó fényt vet a Pécsi Tudományegyetemre is, számos egyetemi és városi, sőt országos rendezvényen és versenyen is nagy sikerrel mutatkoztak be a korábbi fellépő csoportok, 2011 februárjától pedig a PTE Táncegyüttes tagjai nyújtanak színvonalas produkciókat az intézmény falain belül és kívül. 

A PTE Táncoló Egyetem állította fel 2005-ben az egy időben legtöbben hastáncolók Guinness rekordját, majd 2010-ben ismét e cím birtokosa lett.

2011-ben megalakult a PTE Táncegyüttes a legkülönfélébb táncstílusokban készülő koreográfiák bemutatására.

Südi Iringó védnöki köszöntője Tovább »

A PTE Táncoló Egyetem és Táncegyüttes bemutatkozása

Facebook oldal

Youtube csatorna

Küldetésünk:

- fizikai, pszichológiai, kognitív, közösségi és művészeti tevékenység biztosítása a PTE hallgatóinak és dolgozóinak, Pécs lakosainak és mindnekinek, aki érdeklődik a tánc iránt

- a tánc pozitív hatásainak hirdetése gyermekekre, felnőttekre, idősekre egyaránt

- a legkülönfélébb kulturális, társadalmi vagy vallási háttérrel rendelkező emberek bevonása a tánckurzusokba

- betegséggel vagy fogyatékkal élők bevonása a tánckurzusokba

- tudományos kutatásokban való részvétel a tánc egészségre és jóllétre gyakorolt pozitív hatásainak bizonyításának céljából 

Eredményeink:

- Közel 40.000 résztvevő vett részt eddig a több, mint 50-féle különböző tánc- és mozgáskurzuson.

PTE Táncegyüttes eddigi több, mint 300 fellépése, projektje, előadása magyar és nemzetközi művészekkel, egész estés táncestek az ország számos pontján, Kínában és Thaiföldön a World Leisure Expo-kon, YOUPECO-kon, Horvátországban.

- A nemzetközi hallgatók részvételi aránya folyamatosan növekszik, segítünk nekik megismerni a magyar kultúrát magyar néptáncok tanításával és bevonva őket a lehető legtöbb programba

- A Támogató Szolgálattal együttműködve a tanulási vagy magatartászavarral küzdő hallgatóknak a számukra legmegfelelőbb kurzusokat kínáljuk, részei vagyunk a Befogadó Egyetemnek.

- 2003-tól az órák kötelező sportkurzusként vagy kreditért is teljesíthetők.

- 2016 óta folyik kreatív tánckurzus Parkinson-kórral élő páciensek számára, hogy segítsünk javítani életminőségüket. A táncórák mellett rendszeresen működnek közre fellépéseken, workshopokon, tudományos kutatásban és ismeretterjesztő előadásokon, hogy bemutassák a tánc pozitív hatását tüneteikre.

- 2018-ban elkezdtük a tánctanítást általános iskolásoknak és középiskolásoknak, hogy hozzájáruljunk a tánc segítségével a stresszkezeléshez, az egészséges testkép kialakításához és társas kapcsolataikhoz.

- 2020-ban táncórák indultak a Pszichiátriai és Pszichoterápiás Klinika betegeinek a már működő terápiák mellett. (38-39. oldal)

- A járványhelyzet miatt 2020 tavaszán létrejött a PTE Digitális táncterem, hogy ily módon folytatódhasson a félév, egyúttal újfajta kurzusok bevezetésére is sor került.

- A védelmi intézkedések miatt a Parkinson tánc online folytatódott.

- 2021 tavaszán elindítottuk szabadtéri óráinkat az egyetem sportpályáján és parkjaiban.

- A PTE Táncegyüttes szakmai vezetésével 2021 őszén megalakul a Pécs Cheer Squad, majd 2022 májusában a PTE PEAC Cheerleading Szakosztály, utánpótlás és felnőtt korú sportolóknak.

- A PTE Cheerleading csapata 2018 óta szerepel kiemelkedő eredményekkel a Cheer MEFOB-okon.

- Több résztvevő írta szakdolgozatát a projektből, döntötte el, hogy magasabb szinten is folytatja a választott tánckurzust, vagy éppen táncoktatókká váltak.