Vélin Veszna

Nyomtatóbarát változatPDF változat

Önéletrajz

Vélin Veszna1975-ben születtem bele egy hercegszántói magyarországi horvát-sokác családba. Ott is éltem egészen 14 éves koromig, majd a helyi horvát általános iskola elvégzése után kerültem Pécsre először a „ Miroslav “ Gimnáziumba, majd az akkori JPTE Horvát Tanszékére. Ennek elvégzése után (horvát nyelv és irodalom tanár szakon) dolgozni kezdtem a pécsi volt iskolámban (1997-től), annak is az általános iskolai részében alsó tagozaton. Munka mellett elvégeztem a szekszárdi „ Illyés Gyula” Tanítóképző Főiskolát, és azóta is itt tanítom az alsó tagozatos nebulókat.

Táncolni még a hercegszántói óvodában, illetve általános iskolában kezdtem el, majd Pécsre kerülve folytattam a Tanac Néptáncegyüttesben. Ez eleinte csak a táncolást jelentette számomra, majd ez a kör bővült tánctanítással, gyűjtőmunkával, gyerekcsoportok vezetésével, táncházak megtartásával, fesztiválok szervezésével stb.

A Tanac Néptáncegyüttesen kívül énekkarban és egy trióban is énekelek, vezetem a szalántai „ Marica” Kulturális Egyesület kis- és középsőcsoportját, táncot tanítok Barcson a „ Podravina” Horvát Hagyományőrző Egyesületnél. Természetesen minden éneklés, táncolás főként a magyarországi horvát kultúrához köt, de emellett más déli szomszédok ének és tánckultúráját is igyekszem a tőlem telhető legjobb módon átadni.

Útravalóul mindenkinek ajánlom Matusek László átai kántortanító szavait: „A népviselet legyen mindig rendben, az ének és a muzsika tisztán szóljon, a táncban a nézők is örömüket leljék. Ti pedig legyetek jók!”

Elérhetőségek:

tel.: +36-20/397-53-22

e-mail: vveszna@gmail.com